Da li ste heroji svog života? – Kreativistika
do it your way
O kradji ideja
oktobar 16, 2015
Zašto biram baš Bahove kapi?
mart 4, 2016
do it your way
O kradji ideja
oktobar 16, 2015
Zašto biram baš Bahove kapi?
mart 4, 2016

“We must be willing to let go of the life we planned so as to have the life that is waiting for us.” 

Joseph Campbell

Mitologija je jezik našeg nesvesnog, kako individualnog tako i kolektivnog, pa njeni simboli često prožimaju naše živote a da toga nismo ni svesni. Zaintrigiran ovim prožimanjem stvarnog života i mita, običnih ljudi i heroja, Džozef Kempbel, jedan od najvećih poznavalaca komparativne mitologije i religije u 20. veku, verovao je da je zadatak svakog od nas da pronađe odgovor na pitanje šta je to što mu znači više od bilo čega drugog, da otkrije svoju svrhu a potom da se poveže s njom.

„Mitovi ne govore o traženju smisla života, nego o iskustvu življenja. Naš vlastiti smisao je u tome što postojimo… Ali mi smo toliko zaokupljeni stvarima koje treba uraditi da bismo ostvarili materijalne i društvene ciljeve, da zaboravljamo da se jedina prava vrednost nalazi u nama: velika radost života.“

Celokupna njegova filozofija življenja se često sažima u jednu rečenicu: „Follow  your bliss“ (Sledi svoje blaženstvo). Iz toga je i proizašao njegov ključ mita koji dešifruje kod naše duše. Ključ se zasniva na ciklusu od 17 etapa (ili 12 prema šemi Christophera Voglera, holivudskog producenta).

Da li ste heroji svog životaKempbel je tvrdio da je ovaj ciklus zajednički gotovo svim mitovima o herojima, ali i da je to ciklus našeg sopstvenog života, u kome smo mi heroji svog mita-života.

Vogler je, sa druge strane, Kempbelovu šemu primenio u filmskoj industriji, uspostavljajući strukturu scenarija „putovanja heroja“ iz 12 etapa.

Takva konstrukcija scenarija je karakteristična za „Gospodara prstenova“, „U potrazi za Nemom“, „Šrek“, „Ratovi zvezda“, „Hari Poter“, „Tajni život Voltera Mitija“…

 

 

Osnovna šema puta heroja sastoji se iz 12 etapa:

1. Običan život– Etapa koja opisuje uobičajeni život heroja, pre no što avantura počne.

2. Poziv– Heroj se suočava sa nečim što ga tera da izađe iz sopstvene svakodnevice, zone komfora. To je obično problem ili izazov koji mora da prevaziđe.

3. Odbijanje poziva–  Heroj pokušava da se ne odazove pozivu jer se boji ili je nesiguran ili oseća Da li ste heroji svog života?obavezu prema onima koje ostavlja.

4.  Susret sa učiteljem– Heroj susreće osobu koja će mu pokazati kako da nastavi putovanje ili ko će ga obučiti i naučiti potrebnim veštinama.

5.  Prelazak prvog praga– Heroj po prvi put napušta svoju svakodnevicu, poznato okruženje i otiskuje se u avanturu i svet čija mu pravila nisu poznata.

6. Testovi, saveznici, neprijatelji– Heroj uči pravila novog sveta. U tom periodu, prolazi različita iskušavanja volje, snage i rešenosti. Na tom putu upoznaje nove prijatelje ali i neprijatelje.

7.  Pristup unutrašnjoj snazi– Heroj doživljava zastoj/prepreku koji ga tera da isproba novi pristup ili usvoji nove ideje.

8. Muke– Heroj doživljava veliku prepreku ili problem. Često je u pitanju život ili smrt.

9.  Nagrada– Pošto je preživeo i pronašao svoje blaženstvo, Heroj biva nagrađen ili dostiže svoj cilj.

maxresdefault

Preuzeto sa ed.ted.com

10. Povratak nazad– Heroj se polako vraća nazad u svoje prvobitno okruženje.

11. Uskrsavanje– Heroj se suočava sa poslednjim testom u kome rizikuje da izgubi sve. Mora da upotrebi sve što je naučio.

12. Povratak sa eliksirom– Heroj se vraća kući sa „eliksirom“ koji metaforički predstavlja novo znanje koje je stekao i transformaciju kroz koju je prošao. Nova znanja i sposobnosti iz spoljnog sveta dalje koristi kako bi pomagao u svom svetu i okruženju.

Stavimo li na trenutak sebe u cipele Heroja, možemo lako sebe i svoj život smestiti u okvire ovog magičnog putovanja. U jednom trenutku nas naša Duša poziva na Putovanje, stazu koja je za svakoga drugačija. To Putovanje jeste potraga za sopstvenom svrhom, za strašću koja nas čini živima. U trenutku kada nas Duša pozove, imamo slobodnu volju da prihvatimo ili odbijemo poziv na ovu avanturu. Pokleknemo li pred strahom od nepoznatog i nastavimo li da se krećemo unutar svoje zone komfora, rizikujemo da proživimo svoj život na autopilotu.

Usudimo li se, pak, na iskorak u nepoznato, sa druge strane našeg straha nas čeka naš Život- uzbudljiv, strašan, nepredvidiv, magičan. Baš onakav kakav želimo, zaslužujemo i sanjamo.

U toj odluci da se otisnemo u avanturu leži čitava razlika da li pospano tumaramo kroz život ili smo  u potpunosti budni, prisutni i živi.

To je život u kome smo mi Heroji svog Putovanja.

 

Simonida Zorić Jančić
Simonida Zorić Jančić
Osnivač „Retro Dućana“ i Centra razvoja kreativnih potencijala "Kreativistika". Licencirani praktičar Bahovih cvetnih esencija, creativity coach u edukaciji, usavršava znanja i veštine na različitim seminarima i edukacijama iz oblasti psiho-energetskog rada i ličnog razvoja. Večnu inspiraciju pronalazi u prirodi, životinjama i putovanjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.