Kako naći vreme za sebe? – Kreativistika
Šta je to kreativnost (i šta ja imam od toga)?
maj 2, 2015
https://kreativistika.com/uncategorized/kako-biti-kreativan-svaki-dan/
Kako biti kreativan svaki dan?
maj 12, 2015
Prikaži sve

Kako naći vreme za sebe?

“Nije da se ne usuđujemo jer je teško već je teško jer se ne usuđujemo”.

Seneka

Mnogi umetnici i društveni naučnici su se bavili vremenom kao temom. Životom u vremenu, vremenom u životu. Erik Bern je u svom istraživanju i radu važan deo vremena posvetio ljudskoj potrebi za stimulansima i potrebi da se organizuje vreme. Najčešći i uglavnom najudobniji način organizovanja vremena jeste rad ili neka vrsta delanja. S druge strane, ljudska potreba za stimulacijom kroz kontakt sa drugim ljudima u slobodno vreme, predstavlja važan segment organizacije vremena.

Potreba za organizovanjem vremena ima i za cilj da se izbegne dosada. 1150725_10151542508377344_990863514_o

Čovek može da organizuje vreme na dva osnovna načina: delanjem i maštom. Postoji još načina za organizaciju vremena u slučaju kada jedinka pripada društvenoj skupini od dve ili više osoba. Cilj svih nas je da u interakciji sa drugim ljudima zadovoljimo što više svojih potreba. Što smo više na adekvatan način dostupni drugima i oni nama, kroz interakciju, imaćemo više prilike da zadovoljimo više svojih potreba.

Često je veći deo našeg vremena automatizovan i uglavnom nam se desi da ne primetimo u kojim segmentima vremena odnosno života nema dovoljno ili ima previše stimulacije za neke naše potrebe. Neko može previše ili premalo vremena da provodi u ritualima, neko u razonodi, a neko na poslu. U zavisnosti od toga na koju aktivnost nam se preliva više vremena, srazmerno će neki drugi segment naših potreba trpeti.

Da bismo proverili svoju strukturu i organizaciju vremena, a svi je imamo, potrebno je prvo da je proverimo i na neki način 11001603_10152654474412344_4144325611048871200_oprocenimo. Kada je vidimo, nacrtamo ili vizualizujemo, moći ćemo da je uporedimo sa našim potrebama a zatim i da izvršimo procenu zadovoljenja potreba. Na taj način, dozvoljavamo svojim svesnim kapacitetima da pokrenu našu kreativnost i usmere nas na delanje u smeru što bolje organizacije sopstvenog vremena, najčešće onog koje nazivamo slobodnim u kojem kroz interakciju sa sobom, bliskim ljudima ili životinjama zadovoljavamo svoje bazične potrebe za kontaktom ili bliskošću.

Nekada to izgleda teško jer nam se obaveze često nameću kao neminovnost i pretnja slobodnim trenucima.

Podsetiću da je obaveza svakog od nas i to da obezbedimo sebi slobodne trenutke i sreću i da tu obavezu treba da ispunjavamo kroz aktiviranje svojih svesnih i kreativnih potencijala. Za početak, dovoljno je da mislimo na ove teme, kako bismo pokrenuli inspiraciju i kreativne potencijale za boljom organizacijom vremena.

Autor teksta: Bojan Tepavčević, diplomirani antropolog i psihoterapeut pod supervizijom

 

Bojan će na majskom vikend seminaru voditi radionice samoizražavanja a više detalja o samom seminaru možete pronaći ovde

Simonida Zorić Jančić
Simonida Zorić Jančić
Osnivač „Retro Dućana“ i Centra razvoja kreativnih potencijala "Kreativistika". Licencirani praktičar Bahovih cvetnih esencija, creativity coach u edukaciji, usavršava znanja i veštine na različitim seminarima i edukacijama iz oblasti psiho-energetskog rada i ličnog razvoja. Večnu inspiraciju pronalazi u prirodi, životinjama i putovanjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.