Znate li šta je vaš dar? – Kreativistika
Aktivan odmor-Harmony program
maj 19, 2015
Kreativnost u doba krize
oktobar 13, 2015
Aktivan odmor-Harmony program
maj 19, 2015
Kreativnost u doba krize
oktobar 13, 2015

Kako vreme prolazi, čini mi se da sve više ljudi ne zna zapravo šta želi da radi u životu, ne znaju gde leži njihov dar. Teško je ostati u vezi sa svojom intuicijom i unutrašnjom svrhom u vremenima u kojima smo se potpuno okrenuli materijalnom i prolaznom i to u okolnostima krajnje neizvesnosti i stalne promene. Ipak, lepa vest je da nije nemoguće 🙂

Svako od nas se sigurno zatekao u nekom trenutku na raskrsnici između „sigurnosti“ u vidu izbora pretpostavljenog isplativog zanimanja i „nesigurnosti“ u vidu izbora posla koju je naša duša izabrala. Pitanje sigurnosti, zapravo, nije izum našeg vremena, staro je verovatno koliko i civilizacija jer čovek uvek prirodno teži izvesnosti i često je veoma teško razlučiti da li je mudrije poslušati glavu (najčešće u vidu roditelja) ili svoje srce. Pretegne li srce, okolina se često pobrine da nas  iskuša repertoarom od „od umetnosti se hleba nećeš najesti“, „naša familija se bavi medicinom/pravima/ dopisati nešto treće već generacijama“, pa sve do „nisi ti za to“.
1654158_10151931702987344_1040962777_n

Pri svemu tome je veoma mali broj onih koji su oduvek znali za šta su stvoreni i šta je njihov dar koji treba da podele sa ostatkom čovečanstva. Gledajući njih, čini se da je tako lako znati šta želiš, da je lako biti budan. Ali rutina, svakodnevica i monotonija posla koji obavljamo  „po dužnosti“ često priguši iskru kreativnosti i svrhe i zatrpa je pepelom. Potrebno je vreme za razgrtanje tog pepela svakodnevice, kako bi se došlo do onog najčistijeg jezgra.

Evo nekih tehnika koje su meni pomogle u traganju za mojom svrhom. Mala napomena: ne štopujte vreme svojoj potrazi! Dajte sebi vremena, mesta i slobode kako bi proces mogao nesmetano da se odvija. Očekivanja, ubrzavanja i otaljavanja direktno sabotiraju vašu potragu. Shvatite potragu za vašom strašću/svrhom kao uzbudljivu avanturu, jer ona to i jeste.

-Zamislite da ste finansijski zbrinuti i da novac nije problem. Šta biste radii? Koju vrstu posla biste obavljali bez nadoknade, bez gledanja na sat? Ne odgovarajte odmah sa „odmarala bih se ceo dan“ , „ne bih ništa radila, malo za promenu“ i slično jer, ukoliko ste zdravi, teško da možete da ležite 24 časa dnevno, 365 dana u godini, pa tako do kraja života. To stanje se u prirodi zove hibernacija i nije svojstveno ljudskim bićima.prisma3

-Šta sam to voleo/la da radim u detinjstvu? Udahnite duboko, vratite se u mislima u doba svog detinjstva i prisetite se (ukoliko ste zaboravili) šta ste to voleli da radite najviše na svetu. Da žvrljate, pišete, čitate, igrate, trčite, plivate, budete sa životinjama? Ne ograničavajte sebe pitanjima šta sad imate od toga što ste, na primer, voleli da trčite!

-Koje moje osobine/sposobnosti drugi hvale? Tu spadaju i stvari koje umete da radite a mislite da niste u tome naročito dobri (mada uvek nekako na kraju dobijete pohvalu za to :- ) )

-Ako radite posao koji vas frustrira, razmislite šta vas čini frustriranim: uslovi, šef, kolege, pozicija, vrsta posla? Može se desiti i da ste već na pravom putu iako ste nezadovoljni poslom koji radite- pokušajte da tačno odredite kojim segmentom ste zadovoljni a kojim ne.

-Magična reč „umesto“: postavite sebi pitanja poput: šta želim da radim UMESTO ovoga, kako želim da se osećam UMESTO ovoga kako se sad osećam, kako želim da mi izgleda radni dan UMESTO ovoga sada? Ova lista pitanja se može nastavljati prema vašim potrebama.

 

Da li vi sledite svoj dar? Da li ste isprobali neku od ovih tehnika?

Simonida Zorić Jančić
Simonida Zorić Jančić
Osnivač „Retro Dućana“ i Centra razvoja kreativnih potencijala "Kreativistika". Licencirani praktičar Bahovih cvetnih esencija, creativity coach u edukaciji, usavršava znanja i veštine na različitim seminarima i edukacijama iz oblasti psiho-energetskog rada i ličnog razvoja. Večnu inspiraciju pronalazi u prirodi, životinjama i putovanjima.

2 Comments

 1. Tanja kaže:

  Svako od nas poseduje neki talenat kojeg možda nismo ni svesni, ali većini je lakše da budu nesrećni na svojim radnim mestima, nego da se potrude i porade na sebi. Veoma je bitno raditi ono što voliš, a ne ono što ti drugi nameće jer ipak najveći deo dana provedemo na poslu. Buditi se svakog jutra sa gorčinom u ustima celog života prosto je nedopustivo. Odličan članak!

  • Draga Tanja, hvala što ste podelili sa nama svoje viđenje!
   Čini se da nas ipak na kraju mnogo više košta inercija i strah da se izađe iz zone (često vrlo relativnog) komfora nego da se otisnemo u traganje za sopstvenom svrhom.

   Kreativan dan vam želim 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.