Da li ste multipotencijalac? – Kreativistika
Devojka i vuk
Godina teških lekcija
decembar 30, 2016
Treba li vam medijska detoksikacija?
februar 8, 2017
Devojka i vuk
Godina teških lekcija
decembar 30, 2016
Treba li vam medijska detoksikacija?
februar 8, 2017

„Embrace your many passions. Follow your curiosity down those rabbit holes. Explore your intersections. Embracing our inner wiring leads to a happier, more authentic life. And perhaps more importantly — multipotentialites, the world needs us.“ 

Emilie Wapnick

Ideja za ovaj tekst mi se već neko vreme „krčka“ u glavi jer upoznajem sve više ljudi koji, baš kao i ja, ne pronalaze sebe samo u jednoj profesiji. U našem društvu je generacijama unazad bio opšteprihvaćen i podržan model usmerenog interesovanja i usmerenog obrazovanja: moraš znati veoma rano čime želiš da se baviš, zatim da se za to školuješ i da radiš taj posao do kraja života. Malo je tu mesta za vrdanje i istraživanje sopstvenih afiniteta. Najbliži i najdraži, kao i okolina, najčešće iz brige i straha ne podržava oberučke odluke o preispitivanju izabranog smera.

Protekle četiri godine su na Kreativistikine radionice kreativnosti i ličnog rasta veoma često dolazile nežne duše koje nisu znale od malena čime žele da se bave. Nisu imale tu jednu dragocenu strast, sposobnost ili talenat koja bi se kasnije pretočila u njihov životni poziv. Imali su ih više a često su to bile dijametralno suprotne oblasti. I to je obično dovodilo do toga da je većina birala zanimanje u oblasti „u kojoj sigurno ima posla“. Nije se tu duša puno pitala, racio je odradio matematiku a tradicija, očekivanja i okolnosti su pogurale osobu da krene već utabanom (uglavnom tuđom) stazom. Nevolja nastupa onog trenutka kada dođe ponovo trenutak da se ili utabava dalje put kojim smo do tad išli ili da se prti novi, da se izrazim aktuelnom zimskom terminologijom. 🙂

Ono što mi je bilo zanimljivo jeste da su sve osobe imale jednu zajedničku nit-nisu ni pomišljale da je ok imati više od jednog zanimanja. Njihove mnoge strasti i interesovanja je okolina tumačila kao rasipanje fokusa i, uopšteno gledano, neozbiljan stav prema životu (verovatno zato što odrasla osoba mora uvek tačno da zna šta želi :-)). Pošto smo svi manje-više skloni da se poredimo sa drugima, tako su se i ove duše osvrnule oko sebe i videle da njihovi rođaci, prijatelji i komšije nemaju tri zanimanja i pet hobija i svele svoj svet na jednu titulu.

Kako sam se zainteresovala za ovu temu?

Pošto kosmos obično ima istančan smisao za humor, poslao je ove sjajne žene na radionice kreativnosti koje sam vodila jer je znao da imam mnogo iskustva sa imanjem više od tri interesovanja i više od pet hobija. Znam dobro kako je biti u toj koži jer ceo život spajam krajnosti-ljubav ka starim civilizacijama (smer klasični jezici Filološke gimnazije), prevođenju, filmu (Akademija umetnosti, smer za filmsku i tv montažu), sportu (treniranje tenisa, plivanja, ronjenja, fitnesa, joge i završena obuka za trenera grupnih fitnes programa), želju da pomažem drugima (savetovanje i rad sa Bahovim cvetnim esencijama), da se dalje usavršavam (edukacije iz oblasti koučinga, komunikacije, energetskog rada i psihološkog rada i razvoja)  a uz sve to obožavam da pravim nakit i delim to znanje sa drugima (radionica i prodavnica vintage nakita Retro Dućan). Zbog svega ovoga mi je često teško da odgovorim na vrlo jednostavno pitanje „čime se baviš“. Zbog toga veoma često osobe koje me dobro poznaju ne znaju tačno čime se u ovom trenutku bavim. 🙂

Pa, šta sam radila?

Probala sam da idem putem kojim većina krene u želji da se uklopim u očekivanja i kalupe koji su napravljeni još ko zna kad, godinama sam radila posao sa ustaljenim radnim vremenom, u kancelariji. Spolja je ta slika delovala tako da radim posao za koji sam se školovala, imam fiksno radno vreme i redovna primanja. Iznutra, osećala sam stalno nezadovoljstvo, razdražljivost i tupi zamor koji mi nije ostavljao dovoljno snage da se posle posla bavim onim što volim.  Na kraju, posle nekoliko godina ovakvog života, ozbiljni zdravstveni problemi su bili jasan znak da taj put nije moj. Na teži način sam naučila da mi je ipak lakše da se namučim da odgovorim na pitanje čime se bavim nego da se mučim da nađem smisao u načinu života koji mi ni po čemu ne odgovara.

Zato sam se „na keca“ pronašla u TED talk-u Emilie Wapnick o tome zašto neki od nas nemaju jedno zanimanje. Tu sam se prvi put susrela sa terminom „multipotentialite“-osobe koje imaju više od jednog potencijala (zanimanja, sposobnosti, interesovanja) i koje nemaju specijalizaciju u smislu karijere. Krasi ih velika radoznalost, kreativnost, želja za učenjem i primenom novih veština, znanja i sposobnosti.  U doba renesanse se ovakav širok raspon znanja, interesovanja i veština cenio kao vrhunska odlika pa otud u engleskom jeziku danas postoji naziv za ovakve osobe-renaissance person. Takve osobe su bili Isak Njutn, Leonardo Da Vinči, Arhimed, Aristotel, Rene Dekart… Danas ove „renesansne osobe“ nisu više „in“ ali to ne znači da su prestale da postoje.

Izazovi, lekcije i darovi multipotencijalaca

Najveći izazov „multipotencijalaca“ jeste da nađu tačku u kojoj mogu da objedine sva svoja interesovanja i strasti. Da pronađu tačku u kojoj se poklapa njihova životna svrha sa nekom od strasti ili interesovanja… Pošto je nemoguće baviti se svim interesovanjima i strastima istovremeno, važno je odrediti prioritete. Šta je profesija (ili više njih), šta hobi. Najveći izazov jeste rasipanje fokusa i iscrpljivanje (u ekstremnim slučajevima i burn-out sindrom).

Takođe, važno je oceniti da li je u pitanju „multipotencijalnost“ ili površnost i odsustvo dugoročnih ciljeva. Najveća lekcija multipotencijalaca je svakako prihvatanje sebe takvih kakvi jesu i da ne pokušavaju svoje sposobnosti spakuju u kalup koji nije izrađen po njihovoj meri.  Najveći dar ovakvog načina života jeste život ispunjen novim iskustvima, znanjima i mogućnostima. Stalno nadograđivanje i premašivanje sebe, lako menjanje smera i adaptabilnost.

Ukoliko se pronalazite u ovoj temi, možda će vam biti zanimljivi sledeći izvori (svi su na engleskom jeziku): blog Emilie Wapnick puttylike.com, knjige  Margaret Lobenstine The Renaissance Soul: Life Design for People with Too Many Passions to Pick Just One,  Barbara Sher Refuse to Choose!: Use All of Your Interests, Passions, and Hobbies to Create the Life and Career of Your Dreams

 

Simonida Zorić Jančić
Simonida Zorić Jančić
Osnivač „Retro Dućana“ i Centra razvoja kreativnih potencijala "Kreativistika". Licencirani praktičar Bahovih cvetnih esencija, creativity coach u edukaciji, usavršava znanja i veštine na različitim seminarima i edukacijama iz oblasti psiho-energetskog rada i ličnog razvoja. Večnu inspiraciju pronalazi u prirodi, životinjama i putovanjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.