Potraga za ljubavlju: četvrti energetski centar | Kreativistika

Potraga za ljubavlju: četvrti energetski centar

Treba li vam medijska detoksikacija?
8 februara, 2017
Pravi trenutak je sada
3 juna, 2017

Potraga za ljubavlju je zapravo priča o suštini ljudske prirode: svako od nas traga za ljubavlju u svom životu i to na način na koji najbolje ume. Ta potraga je motor koji nas pokreće i nadahnjuje: to je traganje za ljubavlju prema onome što radimo, primanju i davanju ljubavi sebi i drugima.  Srce je sedište našeg prava da volimo i budemo voljeni.

Srčana (četvrta čakra) se nalazi u centru grudi i to je mesto susreta energija naših nižih centara koji su usmereni ka ličnom i individualnom i viših centara u kojima se povezujemo sa kolektivnom svešću. To je mesto u kome spoznajemo da smo svi jedno, da je sve jedno, celo i neraskidivo. Kada se probudi srce, počinjemo svet da spoznajemo kroz ljubav. To nije pogled kroz ružičaste naočari iluzija već istinsko sagledavanje i prihvatanje drugih ljudi, okolnosti i situacija bez osuđivanja.

Koje su odlike balansiranog srčanog centra?

Ljubav koja dolazi iz prve tri čakre je uvek obojena nekom potrebom ili skrivenim motivom: potrebom za sigurnošću, seksom ili moći. Ljubav četvrte čakre je bezuslovna, tačka u kojoj u svakome ko se nađe pred nama vidimo svoj odraz. Kada osećate samilost prema drugima ljudima, biljkama i životinjama koje pate, to je glas otvorenog srčanog centra. Kada vas ispuni bezuslovna ljubav koja ne zna za „ali“, kada celim bićem osetite da život nije borba i da drugi ljudi nisu vaši rivali koji će vam oteti, koji će vas preteći, oštetiti, uništiti i prikratiti vas… To je glas otvorenog srčanog centra.

Balansirana četvrta čakra donosi ljubav prema sebi, zdrav partnerski odnos, prihvatanje drugih, ljubav prema drugima bez očekivanja da nam ičim uzvrate.

Tamna senka ovog centra je tuga.

Znaci disbalansa srčane čakre se ispoljavaju kroz ljubomoru, posesivnost, preteranu zahtevnost prema partneru-prijateljima i „kačenje“ za druge ljude. Uz ovo često ide i kritizerski odnos prema sebi i drugima. Sumornost, povučenost, narcizam, bezosećajnost i ogročenost su takođe često pratioci energetskog deficita ovog centra.


Kako možemo uticati na rad srčane čakre?

Osim obaveznog psihološkog rada, postoje brojne komplementarne metode koje daju odlične rezultate.

Boje energije ovog centra su zelena i ružičasta pa vibracije kristala ovih boja utiču blagotvorno na nesmetani protok energije. U tu grupu kristala spadaju rozenkvarc, rodohrozit,  žad, zeleni aventurin, malahit, smaragd… Najefikasniji način korišćenja kristala za regulaciju balansa ove čakre jeste izrada i nošenje ogrlice od poludragog kamenja.

Bahove kapi su takođe efikasan metod vibracione medicine koji nam mogu pomoći na emotivnom nivou. Kada se blokada srčanog centra ispolji kroz netoleranciju i osuđivanje drugih, cvetna esencija Beech je dobar izbor. Protiv tuge  koja ne prolazi-Star of Betlehem. Ako smo ogorčeni, ne dozvoljavamo sebi da oprostimo i prihvatimo-Willow. Ako smo emotivno zahtevni, „kačimo“ se na partnera, posesivni smo ili manipulativni- Chicory. Ako osećamo prezir, mržnju, bes, podozrivost prema drugima i imamo utisak da se moramo nadmetati inače će nam drugi uzeti ono što nam pripada-Holly.

Aromaterapijske remedije su takođe efikasan način samopomoći: etarsko ulje ruže korespondira sa srčanim centrom, kao i neroli, eukaliptus, melisa, jasmin.

Simonida Zorić Jančić
Simonida Zorić Jančić
Osnivač „Retro Dućana“ i Centra razvoja kreativnih potencijala "Kreativistika". Licencirani praktičar Bahovih cvetnih esencija, creativity coach u edukaciji, usavršava znanja i veštine na različitim seminarima i edukacijama iz oblasti psiho-energetskog rada i ličnog razvoja. Večnu inspiraciju pronalazi u prirodi, životinjama i putovanjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.